نکات ایمنی دستگاه های دیزل ژنراتور

نکات ایمنی دستگاه های دیزل ژنراتور

زمان مطالعه مطلب: 5 دقیقه

نصب صحیح و درست دستگاه دیزل ژنراتور با رعایت اصول و نکات ایمنی از مهم‌ترین موارد در میزان بهروری و عملکرد دیزل ژنراتور می‌باشد. رعایت اقدامات ایمنی و کنترل مکرر اتصالات، نقش حیاتی در کارکرد بلند مدت دیزل ژنراتور بر عهده دارد.

نصب و راه‌اندازی یک دیزل ژنراتور می‌بایست توسط یک تیم متخصص، دوره دیده و با تجربه انجام بگیرد تا از بروز هر گونه مشکل احتمالی ممانعت بعمل آید.

بررسی و کنترل تمامی مراحل نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور بسیار ضروری و حیاتی محسوب می‌شود و در صورت سهل انگاری خطراتی جدی از قبیل برق گرفتگی از ژنراتور، سوخته شدن ژنراتور، آتش‌سوزی دیزل ژنراتور را فراهم می‌سازد.

حضور یک کارشناس فنی با دانش مرتبط با دیزل ژنراتور در زمان کارکرد دستگاه می‌تواند ریسک خطاهای دستگاه را به صفر برساند.

در این بخش ما به مهم‌ترین نکات ایمنی و چندین دستور العمل در پروسه نصب و راه اندازی یک دیزل ژنراتور اشاره می‌نماییم.

دستورالعمل های مراقبت از دیزل ژنراتور

محل نصب دیزل ژنراتور :

کلیه افرادی که از دستگاه دیزل ژنراتور استفاده می‌نمایند باید درمورد نحوه کار و نکات ایمنی از آن نیز اطلاعات کافی داشته‌باشد. دستگاه‌های دیزل ژنراتور ممکن است مدت زمان طولانی مدتی را کار کند، لذا نیازمند به نگهداری با برنامه‌ریزی قبلی می‌باشند.

موتور دستگاه دیزل ژنراتور از دو نوع سیستم خنک‌کننده می تواند استفاده کند:

1- سیستم هوا خنک

2- سیستم رادیاتور

موتور دیزل از نوع خنک‌کننده با رادیاتور مقاوم و متداول‌تر از سایر دستگاه های دیزل می‌باشند. موتور ژنراتوری که با سوخت دیزل (گازوئیل) کار می‌کند از سیستم تزریق مستقیم سوخت استفاده می‌کنند. بنابر این نگرانی از بابت آتش سوزی مستقیم از بخش دیزل وجود ندارد. از قرار دادن دیزل ژنراتور در محیط های مرطوب می‌بایستی اجتناب گردد. ملاحظاتی که باید برای ایمنی دیزل ژنراتورها در نظر گرفته می‌شوند نه تنها شامل ایمنی برای اپراتور می‌باشد بلکه شامل ایمنی کارکرد دیزل ژنراتور نیز می‌باشد.

رعایت اقدامات ایمنی

استفاده از روغن با کیفیت مناسب و تعویض به موقع آن باعث افزایش طول عمر دستگاه دیزل ژنراتور می گردد. ژنراتور هایی که با رعایت اصول ایمنی مناسب بکار گرفته می شوند به راحتی برای مدت حداقل 10 سال کار می‌کنند.

رعایت اقدامات ایمنی مناسب باید در هنگام نصب، راه اندازی و بهره‌برداری ازدیزل ژنراتور‌ها در نظرگرفته شود. استفاده از کابل با کیفیت مناسب و محاسبه سطح مقطع کابل متناسب با توان خروجی دستگاه عامل مهمی در ایمنی دستگاه می‌باشد. بار تحمیلی به دستگاه دیزل ژنراتور باید متناسب با توان دستگاه باشد و از تحمیل بار اضافی به دستگاه دیزل ژنراتور باید اکیداً خودداری شود.

حفظ دمای اتاق دستگاه دیزل ژنراتور ضروری است. درجه حرارت بالا در اتاق دیزل ژنراتور باعث می شود دستگاه به صورت خودکار خاموش شود و تکرار مکرر این موضوع باعث آسیب رسیدن به دستگاه می شود.

سنسور های قطع کن و یا خاموش کننده ، دستگاه دیزل ژنراتور را درمقابل خرابی ها پیش بینی نشده محافظت می کند و مکانیزم آن را کنترل می کند. نگهداری منظم از دستگاه های دیزل ژنراتور ضروری می باشد. رعایت زمانبندی تعویض روغن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد ، همچنین کیفیت مناسب روغن ، امری حیاتی در کارکرد مناسب یک دستگاه دیزل ژنراتور می باشد. فشار نامناسب روغن در دیزل ژنراتور باعث کارکرد نامناسب دستگاه می شود.

ریخته شدن روغن و گازوئیل بروی زمین ، استفاده از کابل با سطح مقطع نامناسب ، شل بودن کانکشن ها ، از مهمترین عوامل آتش سوزی می باشد. همچنین کلیه کانکشن های روغن و گازوئیل باید عاری از هرگونه نشتی باشند.

در حال حاضر ذخیره سازی برق در صنعت ، خانه و محل کار که به شبکه برق اصلی متصل می باشند امری بسیار مهم تلقی میگردد. معیار قدرت و طبقه بندی هردیزل ژنراتور ، کیلو وات و یا کیلو ولت آمپر می باشد.

ایمنی دستگاه ژنراتور

دسترسی ساده امن و ایمن به اجزای دستگاه :

پارامتر محل نصب دیزل ژنراتور اولین و مهمترین اقدام در نصب صحیح دیزل ژنراتور می باشد که به شرح ذیل عنوان می گردد.

نصب دستگاه در فضای باز یا فضای بسته.

وجود سیستم تهویه مناسب جهت ورود و خروج هوا ( ایزولاسیون هوای اتاق دیزل )

قابلیت دسترسی آسان به کلیه اجزای دیزل ژنراتور با فرض رعایت نکات ایمنی و امنیتی.

امکان سنجی از لحاظ نگهداری دیزل ژنراتور به صورت دائم یا موقت در مکان نصب.

رعایت فاصله مناسب دستگاه از هر طرف با دیواره های مجاور.

نحوه لوله کشی اگزوز جهت خروج دود تولید شده ناشی از کار کرد دستگاه.

رعایت پارامترهای مذکور بیشترین میزان امنیت و ایمنی را ایجاد می نماید.

تعبیه سیستم تهویه مناسب که از مهم ترین مسائل مربوط به نصب و راه اندازی و عملکرد دیزل ژنراتور می باشد.

سیستم تهویه از دو نظر حائز اهمیت است :

خروج گازی های سمی ناشی از کار کردن دیزل ژنراتور.

بهینه سازی سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور به منظور کاهش دمای دیزل ژنراتور که باعث افزایش طول عمر دیزل ژنراتور می گردد.

گرمکن :

در حالت کلی نحوه دسترسی راحت به دیزل ژنراتور جهت سرویس ، تعمیرات و نگهداری ، دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد. پیش بینی نصب دستگاه دیزل ژنراتور در اتاق مناسب با طراحی استاندارد و همچنین با امنیت بالا از مواردی است که باید قبل از نصب تدارک دیده شود. کارشناس دستگاه دیزل ژنراتور می بایستی به راحتی به اطراف دیزل ژنراتور جهت هرگونه سرویس و یا تعمیرات کلی دسترسی داشته باشند.

نتیجه گیری :

در دستگاه های دیزلی با سیستم خنک کنندگی رادیاتور تهویه هوا از درجه اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

دستگاه دیزل با سیستم خنک کنندگی رادیاتور با گردش هوا از بالا رفتن بیش از حد دما جلوگیری می کند ، همچنین قرار دادن دستگاه دیزل ژنراتور در معرض هوای آزاد برای خنک نگه داشتن دستگاه و استفاده بهینه الزامی است.

دستگاه های دیزل ژنراتور که در مناطق سردسیری کار می کنند ، به طور معمول نیاز به یک گرمکن خودکار دارند که این گرمکن معمولا بر روی شاسی دستگاه قرار و بوسیله لوله های ورودی و خروجی به رادیاتور متصل می گیرد. گرمکن یا همان هیتر دستگاه ( میعات داخل رادیاتور ) را به صورت خودکار گرم نگه می دارد و باعث استارت نرم و عدم آسیب به دستگاه می شود.

مهمترین نکات ایمنی در راه اندازی دستگاه های دیزل ژنراتور عبارتند از :

جلوگیری از ریخته شدن سوخت بروی بدنه دیزل ژنراتور.

اتصالات مربوط به سیستم سوخت رسانی همواره کنترل گردد و هرگونه نشتی اکیدا برطرف گردد. ( در صورت عدم توجه منجر به آتش سوزی در دیزل ژنراتور و انفجار در موتور ژنراتور بنزینی خواهد شد )

از عدم وجود الکتریسته ساکن در تانک سوخت اطمینان خاطر حاصل گردد.

از قرار گرفتن موارد اشتعال زا در اتاق دیزل ژنراتور و در کنار دستگاه دیزل ژنراتور جلوگیری بعمل آید.

سطح مقطع کابل را متناسب با توان خروجی و فاصله آن با تابلو انتخاب کنید.

از میزان توان خروجی موتور دیزل اطمینان حاصل گردد که در صورت افزایش دور موتور دیزل ، فشار مضاعف به ژنراتور وارد نگردد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها