زمان مطالعه مطلب: 16 دقیقه

تامین برق اضطراری

تامین برق اضطراری از مهم ترین مسائل و چالش ها در ساختمان های مسکونی، بیمارستانی و صنعتی می باشد که در صورت قطع برق شهری به آن نیاز پیدا میشود. با توجه به اهمیت بسیار زیاد برق در زندگی روزمره و کسب و کارهای مختلف، دستگاه های متعددی به منظور تامین برق اضطراری ساخته و طراحی شده اند که دیزل ژنراتورها یکی از این محصولات هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع سیستم تامین برق اضطراری، ویژگی ها، مزایا و معایب، کاربرد و مدت زمان ماندگاری انرژی با صنایع کوپله رعد همراه باشید.

تامین برق اضطراری چیست؟

از کوچک ترین وسایل مورد نیاز در زندگی روزمره سیستم های سرمایشی و گرمایشی و ماشین آلات مختلف در محیط های صنعتی برای ادامه فعالیت نیاز به انرژی الکتریکی دارند. اما در برخی از محیط ها مانند پروژه های عمرانی در بیرون از محدوده های شهری ممکن است به برق دسترسی وجود نداشته باشد. در محیط های مسکونی و صنعتی نیز همیشه احتمال قطع برق وجود دارد. علاوه بر از کار افتادن وسایل الکتریکی، قطع برق می تواند به شدت به آنها آسیب وارد کند. به همین دلیل سیستم های تامین برق اضطراری معرفی شده اند.

دستگاه تامین برق اضطراری به مجموعه ای از تجهیزات گفته میشود که در صورت عدم دسترسی به برق، از انرژی ذخیره شده یا برق تولید شده توسط خود برای جلوگیری از خاموش شدن وسایل الکتریکی استفاده می کند. به عبارت دیگر، در شرایط قطع برق این دستگاه ها به عنوان تامین کننده جانبی انرژی الکتریکی عمل می کنند.

دلیل استفاده از دستگاه تامین برق اضطراری ساختمان چیست؟

با توجه به هزینه بر بودن تهیه سیستم های تامین برق اضطراری، ممکن است در تهیه و خرید آنها شک و ابهاماتی وجود داشته باشد. اما استفاده از این سیستم ها چند دلیل مهم و حیاتی را به همراه دارد که عبارتند از:

  • قطع برق در محیط های بیمارستانی برابر است با خاموشی دستگاه های مختلف و به خطر افتادن جان بیماران.
  • نوسان و قطع برق در محیط های صنعتی به شدت به ماشین آلات آسیب وارد نموده و خط تولید آنها را تعطیل میکند که خسارت زیادی را به همراه خواهد داشت.
  • قطع برق در دیتاسنترها به معنای عدم دسترسی به حجم بالایی از اطلاعات خواهد بود و سایت ها و سیستم های نرم افزاری متعددی را با اختلال مواجه خواهد کرد.
  • در محیط های بیرون از محدوده های شهری از قبیل کویر ، کوه و معادن دسترسی به برق برای انجام فعالیت های عمرانی و معدنی و مورد مشابه وجود ندارد به همین دلیل تنها راه حل پیشنهادی استفاده از مولد برق اضطراری خواهد بود.

 

تامین - برق - اظطراری - کوپله - رعد

موارد تامین برق اضطراری ساختمان

با توجه به مزایای متعدد این سیستم ها، چند کاربرد گسترده و مهم برای آنها وجود دارد. از مهم ترین موارد و محیط هایی که از دستگاه تامین برق اضطراری ساختمان در آنها استفاده میشوند می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • مجتمع های مسکونی جهت تامین برق سیستم های سرمایشی و گرمایشی و غیره
  • دیتاسنترها و محیط های حاوی سرورها و تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات
  • کارخانجات و محیط های صنعتی
  • معادن و محیط های انجام پروژه های عمرانی
  • واحدهای درمانی و بیمارستانی
  • مجتمع های پذیرایی و تالارهای عروسی
  • هتل ها و اقامتگاه ها
  • مخابرات
  • مجتمع های ورزشی و استادیوم های فوتبال و غیره
  • سینما و سالن های تئاتر
  • مراکز نظامی
  • شرکت ها و ادارات
  • بانک و موسسات مالی
  • کشتی ها
  • پالایشگاه ها
  • مراکز پرورش ماهی، مرغداری و گاوداری

در حالت کلی محدودیتی در زمینه استفاده از این سیستم ها در هیچ محیطی وجود ندارد و متناسب با شرایط می توان آنها را به کار برد. به عنوان مثال حتی در مدارس نیز در صورت نیاز و دسترس بودن بودجه می توان دستگاه تامین کننده برق اضطراری را به کار برد.

تامین - برق - اظطراری - کوپله - رعد

انواع سیستم تامین برق اضطراری

منابع تامین کننده برق اضطراری دارای تنوع بالایی می باشد و بر همین اساس می توان این سیستم و دستگاه ها را در گروه های مختلفی دسته بندی کرد. از پرکاربردترین انواع دستگاه تامین برق اضطراری می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

موتور برق

موتور برق یکی از کاربردی ترین سیستم های تامین برق اضطراری می باشد که بیشتر برای محیط های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. مهم ترین ویژگی این دستگاه ها این است که خود تامین کننده انرژی الکتریکی هستند و در ظرفیت های مختلف می توان آنها را تهیه کرد. موتور برق ها از نظر منبع تامین انرژی در انواع مختلف دیزلی، گازی و بنزینی تقسیم بندی شده و توان و میزان انرژی تولیدی توسط آنها نیز با هم تفاوت دارد.

موتور برق ها دارای دو نوع تک فاز و سه فاز هستند  بر همین اساس برق تولیدی در آنها با هم تفاوت دارد. به عنوان مثال، موتورهای تک فاز بیشتر برای محیط های مسکونی کاربرد داشته برق 220 ولت تولید نموده ولی برق سه فاز مصرف صنعتی دارد. سر و صدای زیاد و قیمت گران از جمله نقاط ضعف و معایب موتور برق به شمار میرود. به همین دلیل بیشتر در محیط های صنعتی کاربرد داشته و در محفظه های عایق صوت (کاناپی یا کانتینر) نگهداری میشوند.

تامین - برق - اظطراری - کوپله - رعد

موتور برق قابل حمل

از دیگر دستگاه های تامین برق اضطراری می توان به موتور برق اشاره کرد. این دستگاه ها در واقع زیرمجموعه ای از خانواده بزرگ ژنراتورها به شمار رفته و از نظر وزن سبک تر هستند. به همین دلیل براحتی می توان آنها را جا به جا کرد و برای محیط های مختلف مورد استفاده قرار داد. ژنراتورها نیز دارای سه نوع دیزلی، گازی و دوگانه سوز (دیزلی و گازی) هستند که متناسب با شرایط می توان آنها را انتخاب کرد.

ژنراتورهای گازی با گاز شهری یا پروپان انرژی مورد نیاز خود را تامین می کنند و در حالت کلی طول عمر کمتری نسبت به نوع دیزلی دارند. نوع دیزلی نیاز به سوخت گیری مداوم داشته و طول عمر آنها نیز در سطح مطلوبی قرار دارد. نکته بسیار مهم اینکه اگر از بنزین برای تامین سوخت این ژنراتورها استفاده شود، حتما برای نگهداری طولانی مدت آنها نیاز به تثبیت کننده وجود دارد.

بهترین نوع دستگاه های تامین برق اضطراری می توان به ژنراتورهای دوگانه سوز اشاره کرد که طول عمر آنها در سطح بالایی بوده برای کاهش صدا در محفظه های عایق قرار میگیرند.

یو پی اس

برخلاف موتور و ژنراتور، یو پی اس UPS تولید کننده انرژی به شمار نمی رود، بلکه برق شهری را در خود ذخیره و در شرایط لزوم از آن استفاده می کند. سیستم های برق اضطراری یو پی اس دارای شارژر بوده و از طریق برق شهری شارژ می شود

سپس این سیستم ها که بین وسیله مورد نظر و برق شهری قرار گرفته است، در کمتر از 2 میلی ثانیه جایگزین برق میشود. به عبارت دیگر، به محض از دسترس خارج شدن برق، در کمتر از 2 میلی ثانیه یو پی اس در مدار قرار رفته و به عنوان تامین کننده برق عمل می کند.

از مهم ترین ویژگی های UPS می توان به کاهش وقفه برق تا کمتر از 2 میلی ثانیه اشاره کرد. به همین دلیل در محیط های دارای کامپیوتر قطع برق هیچ تاثیر منفی بر عدم ذخیره سازی اطلاعات ایجاد نخواهد کرد. البته لازم به ذکر است که میزان ذخیره انرژی در UPS محدود بوده و با توجه به مدل آن و ظرفیت باطری های موجود تنها تا چند ساعت می تواند از خاموشی وسایل الکتریکی جلوگیری کند.

برق اضطراری خورشیدی

به عنوان یک تامین کننده برق اضطراری ساختمان می توان از پنل های خورشیدی استفاده کرد. انرژی رایگان خورشید با تابش به سیستم های فتوولتائیک PV جذب و ذخیره میشود. سپس سیستم های اینورتر امکان تبدیل انرژی به برق را فراهم می کنند. این سیستم ها مخصوصا در شهرهای مختلف ایران که در اغلب روزهای سال آفتابی هستند، به یکی از بهترین تامین کننده های انرژی با قیمت بسیار اران تبدیل شده اند.

اینورتر

سیستم های اینورتر همان طور که از نامشان مشخص است، نقش تبدیل کننده را ایفا می کنند. در واقع این تجهیزات تولیدکننده انرژی الکتریکی محسوب نمیشوند، اما می توانند برق تولیدی از سایر تجهیزات را به ولتاژ مورد نظر تبدیل کرد. به عنوان مثال، از موارد کاربرد آن می توان به تبدیل انرژی باتری اتومبیل به برق مورد نیاز برای روشن کردن لامپ های روشنایی اشاره کرد.  

سیستم برق اضطراری ساختمان

برای انتخاب و خرید سیستم برق اضطراری ساختمان در مرحله اول باید بررسی کنید که کدام وسایل به این تجهیزات متصل میشوند؟ چون هر یک از وسایل الکتریکی از نظر میزان مصرف برق با هم تفاوت دارند و برخی برای راه اندازی و روشن شدن به ولتاژ بالاتری نیاز دارند. بر همین اساس چند مورد از بهترین منابع تامین کننده برق اضطراری ساختمان ها را می توان به صورت زیر بیان کرد:

تامین - برق - اظطراری - کوپله - رعد

  • ژنراتورهای 5000 واتی برای اتصال سیستم های سرمایشی و گرمایشی، تهویه، آبگرمکن
  • ژنراتورهای 2500 تا 3500 واتی برای اتصال یخچال فریزر، لامپ
  • ژنراتور 1000 واتی برای اتصال تلویزیون، کامپوتر
  • اینورتر و ژنراتورهای کوچک برای روشن کردن لامپ و رادیو

نکات مهم در انتخاب سیستم تامین برق اضطراری

با توجه به تنوع بالا در سیستم های تامین برق اضطراری، ممکن است در انتخاب آنها ابهاماتی وجود داشته باشد. به همین دلیل لازم است چند نکته مهم را در این شرایط مد نظر قرار دهید که عبارتند از:

  • توان و ولتاژ مورد نیاز برای وسایل را تخمین بزنید و بر همین اساس دستگاه مورد نظر را انتخاب کنید. برای توان های بالا بیشتر ژنراتورهای صنعتی کاربرد داشته و برای توان پایین می توان از موتور برق یا اینورتر استفاده نمود.
  • میزان وقفه برای جایگزین شدن سیستم تامین برق اضطراری اهمیت زیادی داشته و تا حد امکان باید به چند میلی ثانیه کاهش یابد.
  • شکل ولتاژ خروجی اینورترها سینوسی یا شبه سینوسی باشد.
  • میزان سر و صدا، قابلیت حمل و نقل و سازگاری آنها با شرایط محیط باید تناسب داشته باشد.
  • ولتاژ خروجی این سیستم ها تا حد امکان باید نزدیک به ولتاژ برق شهری باشد.
  • فرکانس خروجی این سیستم ها باید تا حد امکان با فرکانس برق استاندارد شهری که 50 هرتز است، تناسب داشته باشد.
  • وات و توان الکتریکی مورد نیاز برای وسایل در حالت معمول و موج هر دو باید در انتخاب سیستم تامین برق اضطراری در نظر گرفته شود. وات موج یا استارت اولیه به توان مورد نیاز برای روشن و راه اندازی شدن وسایل برقی گفته میشود که بیشتر از توان مصرفی در حالت استفاده از وسیله است.

راهکارهای تولید و ذخیره انرژی برق اضطراری

به دلیل اهمیت بسیار زیاد برق و انرژی الکتریکی و اثرات منفی که سوخت های فسیلی ، بنزین و گازوئیل به همراه دارند، در سالهای اخیر راهکارهای متعددی ارائه شده اند. از بهترین راهکارهای تولید و ذخیره سازی انرژی برق اضطراری می توان به دو مورد زیر اشاره کرد:

  • تولید برق خورشیدی: در این سیستم ها انرژی خورشید بر روی پنل های مخصوص تابیده و ذخیره میشود. سپس انرژی ذخیره شده به برق تبدیل شده و در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد. سازگاری با محیط زیست، رایگان بودن منبع اصلی تامین انرژی و قیمت ارزان تجهیزات پنل های خورشیدی از مزایای این روش به شمار میرود.

تامین - برق - اظطراری - کوپله - رعد

تولید برق با انرژی باد: نصب توربین های بادی در محیط هایی که وزش باد در آنها با سرعت بالایی انجام میشود، از روش های نوین برای تولید برق اضطراری محسوب میشود. توربین های مورد استفاده در این سیستم ها دارای انواع مختلف Savonius VAWT، Towered HAWT و Darrieus VAWT می باشد که به صورت افقی و عمودی در مسیر وزش باد نصب میشوند.

قیمت دستگاه تامین برق اضطراری

قیمت دستگاه تامین برق اضطراری بر اساس چند فاکتور مهم تعیین می گردد. از مهم ترین آنها می توان به نوع دستگاه اشاره کرد. اینکه موتور برق را انتخاب می کنید یا ژنراتور یا یو پی اس می تواند تاثیر زیادی بر قیمت داشته باشد. علاوه براین، توان و ظرفیت دستگاه نیز به شدت بر قیمت ها تاثیرگذار است و هر چه توان بیشتر، سیستم ها گران تر خواهد بود. برند تولید کننده دستگاه و کیفیت، میزان سر و صدا و مدت زمان ماندگاری انرژی آنها همگی از دیگر مواردی هستند که می توانند قیمت دستگاه تامین برق اضطراری را تحت تاثیر قرار دهند.

خرید ژنراتور برق اضطراری

شرکت صنایع کوپله رعد یکی از معتبرترین مراکز ارائه دهنده انواع ژنراتورهای برق صنعتی در ظرفیت های مختلف می باشد که کیفیت محصولات خود را تضمین می کند. محصولات این مجموعه متعلق به برندهای معتبر دنیا بوده و از بهترین آنها می توان به دیزل ژنراتور کامینز، دیزل ژنراتور ولوو اشاره کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فروش این مجموعه تماس بگیرید.

سوالات متداول تامین برق اضطراری

از کوچک ترین وسایل مورد نیاز در زندگی روزمره سیستم های سرمایشی و گرمایشی و ماشین آلات مختلف در محیط های صنعتی برای ادامه فعالیت نیاز به انرژی الکتریکی دارند. اما در برخی از محیط ها مانند پروژه های عمرانی در بیرون از محدوده های شهری ممکن است به برق دسترسی وجود نداشته باشد. در محیط های مسکونی و صنعتی نیز همیشه احتمال قطع برق وجود دارد.

  • قطع برق در محیط های بیمارستانی برابر است با خاموشی دستگاه های مختلف و به خطر افتادن جان بیماران.
  • نوسان و قطع برق در محیط های صنعتی به شدت به ماشین آلات آسیب وارد نموده و خط تولید آنها را تعطیل میکند که خسارت زیادی را به همراه خواهد داشت.
  • قطع برق در دیتاسنترها به معنای عدم دسترسی به حجم بالایی از اطلاعات خواهد بود و سایت ها و سیستم های نرم افزاری متعددی را با اختلال مواجه خواهد کرد.

سیستم های اینورتر همان طور که از نامشان مشخص است، نقش تبدیل کننده را ایفا می کنند. در واقع این تجهیزات تولیدکننده انرژی الکتریکی محسوب نمیشوند، اما می توانند برق تولیدی از سایر تجهیزات را به ولتاژ مورد نظر تبدیل کرد. به عنوان مثال، از موارد کاربرد آن می توان به تبدیل انرژی باتری اتومبیل به برق مورد نیاز برای روشن کردن لامپ های روشنایی اشاره کرد.