زمان مطالعه مطلب: 6 دقیقه

ژنراتورهای قابل حمل

ژنراتورهای قابل حمل درمقایسه با ژنراتورهای ثابت :

امروزه مشکل قطع شدن جریان برق تنها با روشن کردن یک لامپ شارژی برطرف نمی شود و همچنین اثر قطعی جریان برق نیز تنها به خاموش شدن موقت وسایل الکتریکی خانگی محدود نمی شود؛ قطع شدن جریان برق امروزه به معنای قطع شدن ارتباط با تمامی نقاط جهان است. با رونق فضای مجازی و حضور کسب و کارهای بسیاری در اینترنت، قطع شدن جریان برق یعنی قطع شدن شبکه و در نهایت آسیب به کسب درآمد شرکت ها در اثر از دست دادن مشتری و عدم اطمینان مخاطبان آن ها.

وابستگی بیش از حد صنایع و منازل مسکونی به برق باعث شده است که به فکر تامین برق پشتیبان باشند. قطعی برق مساله ای است که بدون هیچ اخطاری اتفاق می افتد در چنین شرایطی استفاده از ژنراتورهای الکتریکی بسیار حائز اهمیت است. دستگاه های دیزل ژنراتور یا موتور برق به عنوان سیستم های تامین برق پشتیبان عمل می کنند تا برق را در زمان قطعی برق مهیا کنند.

ژنراتورهای الکتریکی دستگاهایی است که بر اساس اصل القای الکترومغناطیسی کار می کنند تا انرژی الکتریکی را از منبع انرژی مکانیکی تولید کنند. عملکرد ژنراتور شبیه به توربین های آبی، توربین بادی، انرژی خورشیدی، و … است. ژنراتورها را می ‌توان بر اساس نوع استفاده ای که از آن ها می شود به دو نوع قابل حمل و ثابت طبقه‌ بندی کرد.

ژنراتورهای قابل حمل

همانطور که از نام آن پیداست، ژنراتورهای قابل حمل دستگاه هایی هستند که برای نصب دائمی طراحی نشده اند. این دسته از ژنراتورها معمولاً برای مدت زمان کارکرد کمتر از 8 ساعت طراحی شده اند و توان خروجی آن به صورت میانگین 500 وات الی 20 کیلو وات می باشند. مدل های مختلف ژنراتورهای قابل حمل را می توان با استفاده از یک یا چند منبع انرژی خاص مانند بنزین، دیزل، بایودیزل، پروپان یا گاز طبیعی روشن کرد. اکثر واحدهای قابل حمل با هوا خنک می شوند و از این رو برای بهره مندی از حداکثر تهویه هوا باید در فضای باز کار کنند. همچنین باید تمهیداتی اندیشیده شود تا آن ها را از باران، برف و عناصر دیگر محافظت کند. در غیر این صورت، قطعات حیاتی می توانند زنگ بزنند و خورده شوند و دوام تجهیزات را به شدت کاهش دهند. اغلب، واحدهای قابل حمل عایق صدا ندارند و صدای زیادی را تولید می کنند. علاوه بر این،  در هر بار قطعی برق باید آن ها را از انبار بیرون کشید، مخزن آن ها را سوخت‌ گیری کرد و از آن ها استفاده نمود.

واحدهای ژنراتور قابل حمل معمولاً زمانی استفاده می شوند که نیاز به برق پشتیبان کم یا موقتی باشد. این واحدها به عنوان لوازم جانبی مفید در کاربردهای مسکونی عمل می کنند، همچنین می توان از آن ها برای روشنایی، پمپ های پمپاژ، لوازم ضروری خاص مانند یخچال و تهویه مطبوع و تجهیزات پزشکی حیاتی استفاده کرد.

از آن ها همچنین در ساختمان ها، مزارع، وسایل نقلیه تفریحی و در سفرهای کمپینگ استفاده می شود. این واحدها عموماً در تریلرها قرار می گیرند و به دلیل جمع و جور و سبک بودن می توان آن ها را به راحتی در محفظه تریلر یا پشت خودروی یدک کش نگهداری کرد.

ژنراتورهای قابل حمل - کوپله رعد

ژنراتورهای ثابت

علی ‌رغم مزایای فراوان ژنراتورهای قابل حمل، آنها برای پاسخگویی به نیازهای انرژی بالا، مانند نیازهای یک مرکزداده ، مگامال ، بیمارستان و … برای دوره ‌های زمانی طولانی مناسب نیستند. در چنین حالتی ژنراتورهای ثابت آماده به کار، به رفع نیازهای ضروری برقی مشاغل می پردازند. این ژنراتورها با استفاده از سیم کشی به تابلوی توزیع اصلی برق وصل هستند و در صورت قطعی برق می توانند به صورت دستی یا حتی خودکار راه اندازی شوند. در هنگام قطعی برق، یک کلید انتقال خودکار، سیم ‌کشی برق را از شبکه برق جدا می‌ کند و به ژنراتور سیگنال می‌ دهد تا شروع به کار کند و ژنراتور نیز شروع به انتقال برق به خطوط می کند. هنگامی که برق مجددا وصل می شود، یک عمل معکوس انجام می شود که در آن خوراک ورودی دستگاه ها از خطوط برق تامین می شوند و ژنراتور از کار می افتد و به حالت آماده به کار می رود. زمان این تغییر منبع معمولاً حدود 8 تا 10 ثانیه است. از این رو ضروری است تامین برق بدون وقفه (UPS) در مدت زمان کوتاهی انجام شود تا سیستم ها و برنامه های کامپیوتری در طول زمان انتقال ناگهانی، خاموش نشوند. همچنین، باید سیستم های پشتیبانی برای UPS ها در نظر گرفته شود تا در مواقعی که ژنراتورها هر 100 الی 120 ساعت یک بار به منظور تعویض روغن موتور خاموش می شوند، سیستم به کار خود ادامه دهد. ژنراتورهای ثابت قادر به پشتیبانی از سطوح توان بسیار بالا در محدوده 50 کیلو وات تا چند هزار کیلو وات برای مدت زمان طولانی هستند.

انتخاب بین ژنراتور ثابت یا قابل حمل

نوع مناسب ژنراتورها باید عمدتاً بر اساس نیازهای کاربر باشد. درست است که واحدهای قابل حمل ارزان‌ تر از واحدهای ثابت هستند، اما از آن ‌ها تنها می توان برای دوره‌ های کوتاه که به برق محدود نیاز دارند استفاده کرد.

از طرف دیگر، ژنراتورهای ثابت برای ارائه توان بالا به طور مداوم برای چندین ساعت پشت سر هم مناسب هستند و ممکن است استفاده از آن ها برای نیازهای موقتی و نادر، منطقی نباشند.

سوالات متداول ژنراتور قابل حمل

همانطور که از نام آن پیداست، ژنراتورهای قابل حمل دستگاه هایی هستند که برای نصب دائمی طراحی نشده اند. این دسته از ژنراتورها معمولاً برای مدت زمان کارکرد کمتر از 8 ساعت طراحی شده اند و توان خروجی آن به صورت میانگین 500 وات الی 20 کیلو وات می باشند. مدل های مختلف ژنراتورهای قابل حمل را می توان با استفاده از یک یا چند منبع انرژی خاص مانند بنزین، دیزل، بایودیزل، پروپان یا گاز طبیعی روشن کرد

علی ‌رغم مزایای فراوان ژنراتورهای قابل حمل، آنها برای پاسخگویی به نیازهای انرژی بالا، مانند نیازهای یک مرکزداده ، مگامال ، بیمارستان و … برای دوره ‌های زمانی طولانی مناسب نیستند. در چنین حالتی ژنراتورهای ثابت آماده به کار، به رفع نیازهای ضروری برقی مشاغل می پردازند. این ژنراتورها با استفاده از سیم کشی به تابلوی توزیع اصلی برق وصل هستند