زمان مطالعه مطلب: 6 دقیقه

نیروگاه دیزلی

نیروگاه دیزلی برای تولید انرژی الکتریکی کاربرد دارد. برای تولید انرژی الکتریکی به دستگاه دیزل ژنراتور نیاز است. هنگامی که محرک اولیه ژنراتور یک موتور دیزلی با سوخت گاوئیل باشد این نیروگاه را نیروگاهِ دیزلی می‌نامند. از نیروگاه های دیزِلی برای تامین برق اضطراری در صنایع مختلف مانند پتروشیمی، نفت، گاز، معادن، بیمارستان ها، مجتمع های تجاری استفاده می‌شود. در جایی که برای تولید برق شبکه جایگزینی وجود ندارد، از نیروگاه دیزلی استفاده می‌شود. از نیروگاهِ دیزلی برای تامین برق مناطق محروم که به شبکه سراسری برق متصل نیستند استفاده می‌شود تا برق مورد نیاز این مناطق تامین شود. نیروگاهِ دیزلی می تواند تا سقف 25 مگاوات باشد. همان طور که گفته شد این دستگاه انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌نماید. از نیروگاه دیزِلی برای تامین برق مورد نیاز در زمان اوج مصرف و استمرار تامین برق استفاده می‌شود. همچنین از دیگر موارد استفاده از آن که قابل بیان است می‌توان به استفاده در قطار ها و کشتی ها اشاره کرد که برای تامین روشنایی و تامین نیروی محرکه مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به حیاتی بودن وجود برق با قطعی برق یا مشکل فنی در تامین برق، نیروگاه دیزلی نقش مهمی در تامین این انرژی حیاتی ایفا می‌نماید.

بنر - تماس - با ما

مزایای نیروگاه دیزلی

مزایای نیروگاه دیزلی با توجه به نوع کارایی آن ها و نحوه استفاده از آن ها بسیار زیاد و مفید می‌باشد. برای مطلع شدن از مزایای نیروگاهِ دیزلی ادامه مطلب را مطالعه فرمایید.
1. طراحی آسان این نیروگاه ها.
2. نیاز به فضای کم نیروگاه ( بسته به توان خروجی آن)
3. هزینه اولیه کمتر نسبت به هزینه اولیه نیروگاه های دیگر.
4. سیستم خنک کننده آسان یک نیروگاهِ دیزلی.
5. بازدهی حرارتی بالاتر نسبت به زغال سنگ.
6. نیاز به مقدار آب کمتر برای خنک کردن.
7. راه اندازی سریع.
8. استفاده در مناطق محروم و دور از برق.

اجزای نیروگاه دیزلی

اجزای نیروگاه دیزلی علاوه بر ژنراتور آن یک سری لوازم جانبی دیگر نیز می‌باشد. در ادامه این مطلب با جزئیات اجزای نیروگاهِ دیزلی آشنا خواهید شد.

1- سیستم استارت موتور نیروگاهِ دیزلی: برای استارت موتور نیروگاهِ دیزلی نیاز به چرخش اولیه شفت دیزل می‌باشد. از هوای فشرده شده باتری و موتور برای استارت نیروگاه استفاده می‌شود. دو نوع استارت برای این نیروگاه وجود دارد که یکی استارت الکتریکی به وسیله باتری و یکی دیگر استارت به وسیله ی فشار هوا می‌باشد. گاهی مواقع برای افزایش اطمینان از هر دو نوع استارت استفاده می‌شود. مثلا در پتروشیمی ها از هر دو استارت استفاده می‌شود تا اطمینان لازم را به همراه داشته باشد.

نیروگاه - دیزلی - کوپله رعد

2- سیستم تامین سوخت نیروگاه دیزلی: در سیستم تامین سوخت نیروگاه دیزِلی یک مخزن نگهداری سوخت وجود دارد و با پمپ انتقال سوخت، سوخت مد نظر انتقال داده می‌شود. وجود یک تانکر ذخیره سازی در این سیستم باعث ذخیره کردن سوخت می‌شود. سوخت مد نظر از یک صافی عبور می‌کند تا ناخالصی آن گرفته شود. وجود لوله سرازیر در نیروگاه دیزلی برای بازگرداندن سوخت اضافی لازم است. در مخزن خشک دستگاه روغن تزریق می‌شود.

3- سیستم خنک کننده نیروگاه دیزلی: حرارت تولید شده توسط احتراق، موتور را به گردش در می‌آورد. این حرارت دمای بخش های مختلف موتور را افزایش می‌دهد که این افزایش دما می‌تواند آسیب جدی به بخش های مختلف موتور وارد نماید. سیستم خنک کننده نیروگاه دیزِلی وظیفه کنترل دمای کلی موتور را بر عهده دارد و دمای موتور را تا حد قابل قبولی حفظ می‌کند تا آسیبی به قطعات آن وارد نشود. برای سیستم خنک کننده نیاز به منابع آب، پمپ آب و برج خنک کننده می‌باشد. وجود آب در موتور، حرارت آن را می‌گیرد و آب داغ می‌شود. آب داغ شده توسط برج خنک کننده یا رادیاتور خنک می‌شود و بعد دوباره به موتور بازگردانده می‌شود.

4- سیستم روغن کاری نیروگاه دیزِلی: سیستم روغن کاری نیروگاه دیزلی به کاهش سایش در سطح موتور منجر می‌شود. روغن در مخزن اصلی ذخیره می‌شود. سپس توسط پمپ روغن کشیده می‌شود و پس از آن روغن از فیلتر روغن عبور داده می‌شود تا ناخالصی های روغن گرفته شود. بعد از عبور از این مراحل روغنی تمیز وارد دستگاه می‌شود. همچنین وجود یک کولر روغن باعث پایین آوردن دمای روغن در دستگاه می‌شود.

5- سیستم اگزوز نیروگاه دیزلی: گاز خروجی از موتور دستگاه توسط این سیستم خارج می‌شود و به اتمسفر وارد می‌شود. سیستم سایلنسر اگزوز برای کاهش سطح نویز موتور استفاده خواهد شد.

6- سیستم ورودی هوا در نیروگاه دیزلی: سیستم ورودی هوا در نیروگاه دیزلی، هوای لازم را برای احتراق وارد موتور می‌نماید. این سیستم شامل یک لوله برای انتقال هوا و یک فیلتر برای حذف ناخالصی موجود در هوا می‌باشد. حذف ناخالصی موجود در هوا به وسیله ی فیلتر هوا باعث جلوگیری از ساییدگی موتور می‌شود.

نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی- نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی -نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی – نیروگاه دیزلی

سوالات متداول نیروگاه دیزلی

نیروگاه دیزلی برای تولید انرژی الکتریکی کاربرد دارد. برای تولید انرژی الکتریکی به دستگاه دیزل ژنراتور نیاز است. هنگامی که محرک اولیه ژنراتور یک موتور دیزلی با سوخت گاوئیل باشد این نیروگاه را نیروگاه دیزلی می‌نامند. از نیروگاه¬های دیزلی برای تامین برق اضطراری در صنایع مختلف مانند پتروشیمی، نفت، گاز، معادن، بیمارستان ها، مجتمع های تجاری استفاده می‌شود. در جایی که برای تولید برق شبکه جایگزینی وجود ندارد، از نیروگاه دیزلی استفاده می‌شود.

1. طراحی آسان این نیروگاه ها.
2. نیاز به فضای کم نیروگاه ( بسته به توان خروجی آن)
3. هزینه اولیه کمتر نسبت به هزینه اولیه نیروگاه های دیگر.
4. سیستم خنک کننده آسان یک نیروگاه دیزلی.
5. بازدهی حرارتی بالاتر نسبت به زغال سنگ

برای استارت موتور نیروگاه دیزلی نیاز به چرخش اولیه شفت دیزل می‌باشد. از هوای فشرده شده باتری و موتور برای استارت نیروگاه استفاده می‌شود. دو نوع استارت برای این نیروگاه وجود دارد که یکی استارت الکتریکی به وسیله باتری و یکی دیگر استارت به وسیله ی  فشار هوا می‌باشد.